De club heeft het volgende persbericht verstuurd:

EDEGEM, 15 augustus 2019 – Royal Victory Hockey Club is klaar voor het Cronos EK ParaHockey, dat zal doorgaan op de velden van de voortrekker van parahockey of G-hockey in Vlaanderen en België.


De meeste hockey-aandacht gaat naar het hoofdtornooi dat doorgaat op de Wilrijkse Pleinen van 16 tot 25 augustus. Maar naast dit tornooi voorziet de Europese Hockeyfederatie ook in een Europees kampioenschap voor G-hockeyers of parahockeyers – sporters met een verstandelijke beperking. Dit tornooi gaat door van 19 tot 21 augustus.

Het Cronos EK ParaHockey wordt georganiseerd door Royal Victory Hockey Club, de grootste club in Vlaanderen en voortrekker van G-hockey in België. “Sinds 2011 is G-hockey een van de drie pijlers van onze club,” zegt voorzitter Leo Lucas. “Voor ons is G-hockey evenwaardig aan topsport, waarbij onze club heel wat spelers en speelsters levert aan de nationale jeugd- en volwassenenploegen, en recreatief hockey, dat instaat voor het grootste deel van onze sportende leden. Zo gaat bijvoorbeeld de opbrengst uit de meest bijgewoonde sociale clubactiviteit, Victory Sings, integraal naar onze Victory Wanderers, onze G-hockeyploeg.”

Ook voor de EHF is het Cronos EK ParaHockey een belangrijk tornooi. “De EHF hecht veel waarde aan integratie, met de recente lancering van een communicatiecampagne rond de hashtag “#equally amazing”. Met deze hashtag willen we bevestigen dat hockey een sport voor iedereen moet zijn waarbij de inclusieve waarden deel uitmaken van onze ontwikkelingsdoelstellingen”, zegt Marijke Fleuren, voorzitster van de EHF.

Die inclusiviteit is ook de hoofdreden waarom Cronos, een IT-bedrijf met meer dan 5.000 medewerkers, als hoofdsponsor instapte. “Cronos is al nauw betrokken bij G-hockey bij Victory. In ons bedrijf zien we hoe bijvoorbeeld collega’s met autisme uitblinken als ze de kans daartoe krijgen. Er is geen reden waarom dat in de sport in het algemeen en het hockey in het bijzonder niet anders zou zijn,” zegt Rita Verreydt van Cronos.

Nadat Victory bij het laatste EK-tornooi in België in 2013 al een tornooi voor G-hockeyers organiseerde, belooft de editie 2019 de grootste tot dusver te worden. De wedstrijden met 144 spelers uit 9 landen worden omkaderd door tientallen officials en umpires van de EHF, de Belgische hockeybond en Victory en meer dan 80 Victory-vrijwilligers. België, Nederland en Engeland leveren elk twee ploegen. Uit Duitsland, Frankrijk, Ierland, Italië, Spanje en Portugal komen er telkens een ploeg. De ploegen worden ingedeeld in drie afdelingen: Championship, Trophy en Challenge. Op maandag gaan de selectiewedstrijden voor de afdelingen door. Op dinsdag is het tijd voor de poulewedstrijden. De finales van het Cronos EK ParaHockey gaan door op woensdag 21 augustus vanaf 14 u op de Wilrijkse Pleinen.

Op zondag 18 augustus organiseert Victory als “opwarmertje” een G-hockey clubevent waaraan ploegen uit België en Nederland deelnemen.

Foto: Rita Verreydt (Cronos) en Leo Lucas (Victory), samen met twee Red Giants (spelers van de Belgische nationale G-hockeyploeg)