15/09/2020 - Samen met de competitiestart steekt ook een natuurlijke gewoonte de kop weer op. Een wedstrijd wordt niet alleen gespeeld door 22 sporters op het veld (op een groot veld toch), maar ook door 2 anderen: de scheidsrechters. En o wee, die scheidsrechters durven af en toe een fout te maken (zij het veel minder dan de belangrijkste acteurs, de spelers).

Mogen we jullie vragen respect te tonen voor de scheidsrechters op het veld, zelfs als ze een kemel maken van hier tot ginder en dit hard steekt, ja, zelfs een wedstrijd kan bepalen? Van theoretische scheids tot internationaal, ze willen er allemaal voor zorgen dat de wedstrijden veilig, sportief, in fair play en plezierig kunnen verlopen. Bovendien zullen klagende en roepende toeschouwers er nooit toe leiden dat een scheids zijn of haar beslissing zal veranderen. Integendeel, wanneer er voortdurend op het veld en aan de kant over het kleinste detail gejammerd wordt, zal die scheids op een moment de knop afzetten, met het risico dat wanneer het er echt toe doet, zelfs de ploegkapitein niet meer kan doordringen.

Volgende maand vieren we weer de Week van de Official, waarbij de umpire niet zal ontbreken. Laten we daarbij niet vergeten dat er zonder scheidsrechters niet gespeeld kan worden. En laten we de inzet van die vele scheidsrechters (vrijwilligers, ouders, bondsscheidsrechters, enz) waarderen, vooral omdat ze in weer en wind en ontij vanaf de zijlijn allemaal zonder uitzondering hun beste beentje willen voorzetten.